Najboljši temelj

za dobro počutje

Proizvodnja penjenega stekla
Surovina - steklo

GEOMATERIALS penjeno steklo (granulat iz penjenega stekla , gramoz iz penjenega stekla) je visokokakovosten gradbeni material iz recikliranega stekla. Pri proizvodnji GEOMATERIALS penjenega stekla se reciklirano steklo zmelje in zmeša s polnilnimi snovmi.

S tem se ponovno uporabijo dragocene surovine in prihrani začetna energija, potrebna za proizvodni proces stekla. Prav zato GEOMATERIALS penjeno steklo odlikuje odlična energetska bilanca.

 

 

Postopek proizvodnje GEOMATERIALS penjenega stekla

GEOMATERIALS penjeno steklo se sintra pri visokih temperaturah. V najnovejših kontinuirnih pečeh se pri približno 900 stopinjah Celzija iz recikliranega steklenega prahu oblikuje nekakšna steklena pena . Z  ohlajanjem nastanejo napetostne razpoke v materialu, ki povzročijo razpadanje materiala v večji meri. Kot končni rezultat proizvodnje ostanejo enakomerno zaprte celice.

Končni izdelek GEOMATERIALS penjenega stekla predstavlja trajnostnost s pomočjo recikliranja. To ga naredi posebej prijaznega okolju.


Načini uporabe penjenega stekla


Smernice vgradnje

Uporaba GEOMATERIALS penjenega stekla v kapilarnem pasu podzemne vode in v območju, kjer je možen vdor vode, ni dovoljena. Tla morajo biti dobro prepustna za vodo. V primerih glinastih ali drugih slabo prepustnih tal, kjer lahko pride do pojava zastajanja vode, je treba zagotoviti drenažo v skladu z DIN 4095.

 • Izkop

  Priprava terena neposredno pred vnosom GEOMATERIALS penjenega stekla mora ustrezati zahtevam glede nosilnosti in poravnave terena v skladu s specifičnimi zahtevami objekta. Če ni drugače določeno, bi morali zahteve glede ravnine in nosilnosti slediti načelom ZTVE - StB 94. Kanalizacijske cevi položite v izkopane jarke in jih zapolnite s peskom do ravni terena.

   

   

 • Polaganje geotekstila

  Postavite opaž (ali kako drugače preprečite stransko razsutje materiala) za GEOMATERIALS penjeno steklo in prekrijte dno gradbene jame z geotekstilom (150g/m²), tako da se geotekstil prekriva. Zagotovite zadostno dolžino geotekstila, ki mora gledati iz gradbene jame, da bo končna nasipana plast popolnoma ovita. V rednih intervalih postavite kolke (kline) z označitvijo višine nasipa.

 • Vgradnja GEOMATERIALS penjenega stekla

  Če se GEOMATERIALS penjeno steklo dostavlja v razsutem stanju, se vnaša neposredno v gradbeno jamo. Velike vreče se dvignejo nad vgradno mesto s pomočjo bagerja ali žerjava in odprejo.

 • Razgrnitev GEOMATERIALS penjenega stekla

  Na manjših gradbiščih se GEOMATERIALS penjeno steklo enakomerno porazdeli na označeno višino s pomočjo bagrske žlice in nato po potrebi poravna ročno. Pri večjih površinah se izvaja strojno razporeditev s pomočjo nakladalca ali bagra s košem. Treba se je izogibati vožnji po vgrajenem materialu, saj to povzroči predhodno stiskanje materiala in poveča porabo.

   

   

 • Zgostitev

  Pri manjših površinah se zgostitev izvede z lahko vibracijsko ploščo (teža: 80-100 kg, frekvenca: 85-100 Hz, površina stika: ≥50cm, ravna vožnja). Pri površinah >200m² se lahko uporabi valjar za zemeljska dela. Če se izvaja zgostitev nad določenimi zahtevami, lahko to povzroči večjo porabo materiala, vendar nima negativnega vpliva na tehnične lastnosti. Pri načrtovani debelini več kot 30 cm je GEOMATERIALS penjeno steklo treba nasuti v dveh plasteh in vsako plast primerno zgostiti! Pred postopkom zgostitve je treba zagotoviti ravnost površine tako, da se doseže vsaj toleranca ravnosti +-3 cm glede na dolžino 4 m.

 • Polaganje ločilne plasti

  Po zaključku zgostitve se geotekstil zaviha na straneh na zbito površino, nato pa se celotna plast GEOMATERIALS penjenega stekla prekrije s PE folijo, ki se prekriva, da se zaščiti pred odtekanjem cementnega mleka med betoniranjem AB plošče.

 • Postavitev opaža za temeljno ploščo

  Opaž za AB ploščo postavite neposredno na pripravljeno površino in izdelajte talno ploščo po statičnih zahtevah. Ob odstranitvi opaža se obodna drenaža (tunelske cevi) položi v okoliško gradbeno jamo.

 • Dodatne informacije

  Na zgoščeni površini GEOMATERIALS penjenega stekla je po določbah Splošnega gradbenega tehničnega soglasja treba namestiti PE folijo, razen če obstajajo projektno utemeljena odstopanja. GEOMATERIALS penjeno steklo je pri zgostitvi 1,3 proti 1 primerno za hojo. Pri zgostitvi 1,6 proti 1 je mogoča previdna vožnja (osna obremenitev do 7,0t) . Pri tem zgostitev vrhnje plasti ne sme biti poškodovana.

   

   

 • Izravnanost terena

  Po zgostitvi je mogoče doseči površinsko enakomernost +/-3 cm na merilni dolžini 4 m z uporabo GEOMATERIALS penjenega stekla.

   

   

Vgradnja GEOMATERIALS penjenega stekla

Pripročene naprave


Načini dostave
GEOMATERIALS penjenega stekla

Dostava v razsutem stanju s tovornjakom s potisnim dnom

Ta način dostave je primeren za dobro dostopna gradbišča. Tovornjak s potisnim dnom premika sipki material proti zadnjemu delu s svojim gibljivim dnom.

Tipične dimenzije: Dolžina x Širina x Višina = 18 x 4 x 2,8 m

Volumen tovornega prostora: 85 - 95 m³, odvisno od vrste vozila

Osi niso krmiljive!

Dostava v razsutem stanju s prekucnikom

Ta način dostave je primeren za posebej ozke dostope do gradbišč. Material je razdeljen na dva kontejnerja (vlečno vozilo in prikolica) in se lahko postopoma dostavi s pomočjo vlečnega vozila. Upoštevajte: Zaradi zmanjšane količine in dodatnega časovnega dela zaračunavamo doplačilo za kontejner.

Tipične dimenzije vlečnega vozila: Dolžina x Širina x Višina = 9 x 4 x 2,8 m

Volumen tovornega prostora: 76-80 m³, odvisno od vrste vozila.

Dobava s pomočjo velikih vreč - Bigbagov

Ponujamo material tudi v zapakirani obliki (enkratna embalaža):

GEOMATERIALS BigBag 1,5 m³
GEOMATERIALS BigBag 2 m³
GEOMATERIALS BigBag 3 m³

Vgradnja s pomočjo rjuhe za nalaganje

Za stopničast, nevozen ali težko dostopen teren je posebej primeren vnos GEOMATERIALS penjenega stekla z uporabo rjuhe za nalaganje. Material se v razsutem stanju prenaša iz tovornjaka s potisnim dnom v raztegnjeno rjuho za nalaganje s prostornino približno 12 m³. Z ustreznim dvigalom lahko rjuho enostavno manipulirate s pomočjo žerjava. Doziranje poteka preko cevastega izliva. Z veseljem vam za vašo gradbeno projekcijo zagotovimo rjuho za nalaganje z majhno dnevno najemnino.